W świecie egzotycznych smaków

Miłośnicy pikantnych potraw na pewno nie będą żałowali pobytu w Tunezji, bowiem motywem przewodnim tutejszej kuchni, uważanej za jedną z najostrzejszych na świecie, są przyprawy. Stanowi ona mieszankę wpływów wielu kultur, przede wszystkim śródziemnomorskich i arabskiej. Jednak nie brakuje także elementów rodem z Francji. Korzeni tunezyjskiej kuchni należy doszukiwać się u Berberów – rdzennych mieszkańców północnej części kraju. Odżywiali się oni głównie rybami, mięsem i nabiałem. Te właśni produkty stanowią podstawę dzisiejszych narodowych dań. Oprócz tego ważną częścią każdego posiłku jest pieczywo. Jako dodatek często serwowana jest pikantna pasta, której głównym składnikiem są papryczki chili. Niewątpliwie najbardziej znana tunezyjska potrawa to kuskus. Jest to po prostu kasza, przeważnie gotowana na parze. Danie to podaje się z mięsnym gulaszem lub surówkami. Dominującą rolę w narodowej kuchni odgrywają przyprawy, takie jak: szałwia, kolendra, kminek, tymianek oraz papryka. Wiele potraw jest skrapianych, ogólnie dostępną w tamtym rejonie, oliwą z oliwek. Nieco rzadziej stosuje się sok wyciśnięty ze świeżych pomarańczy lub wodę różaną. Niektóre dania doprawiane są aromatycznym czosnkiem, co dodaje daniom charakteru. Wpływy francuskie widoczne są przede wszystkim w finezyjnych deserach. Także typowe dla Tunezyjczyków bagietki stanowią swego rodzaju zapożyczenie z kuchni francuskiej.

Both comments and pings are currently closed.