Wiza i przepisy celne

Wybierając się na wycieczkę do Tunezji, należy najpierw załatwić kilka spraw urzędowych. Warto zrobić to z pewnym wyprzedzeniem, by nie spotkało nas potem rozczarowanie. Przede wszystkim powinniśmy mieć paszport ważny około 3-4 miesiące dłużej niż data zaplanowanego powrotu. Ponadto warto zadbać, by nie było na nim znać żadnych uszkodzeń, mogących utrudnić odczytanie danych osobowych oraz innych istotnych informacji. Procedura prowadząca do wyjaśnienia ewentualnych wątpliwości, może być powodem niepotrzebnych nieprzyjemności. Jeżeli nasza podróż będzie trwała mniej niż 90 dni, nie jesteśmy zobligowani do posiadania wizy. Nie jest także wymagany bilet powrotny. Jest to udogodnienie, które niewątpliwie zmniejsza ilość formalności do załatwienia. Kolejną pozytywną stroną jest możliwość wymiany na tunezyjskim lotnisku niewykorzystanych dinarów na inną walutę. Warunkiem jest jednak posiadanie dowodu wymiany dewiz oraz karty pokładowej. Warto również wiedzieć, co można, a czego nie wolno wywozić z Tunezji. Uprawniony jest wywóz jednego litra trunku zawierającego więcej niż 25% alkoholu oraz dwóch litrów poniżej 25%. Można także zabrać ze sobą 400 sztuk wyrobów tytoniowych (cygar lub papierosów). Co ciekawe, istnieją także obostrzenia określające ilość posiadanego sprzętu elektronicznego. Można wywieźć tylko dwa aparaty fotograficzne oraz jedną kamerę.

Both comments and pings are currently closed.